Certificaten BuitenRijden

Vernieuwd! CBR 1, CBR 2 en FNRS Ruiterbewijs 

De certificaten zijn bedoeld om de ruiters zowel op theoretisch gebied als in de praktijk op te leiden om een veilige en verantwoorde buitenrit te kunnen maken. Op de pagina van het FNRS-diplomarijden en in de activiteitenkalender vind je wanneer er CBR-examens op onze manege plaatsvinden. Onderstaande informatie is uiteraard onder voorbehoud van wijzigingen.

De exameneisen
Er zijn een aantal eisen opgesteld voordat een ruiter mag deelnemen aan een bepaald certificaat. De eisen per certificaat zijn als volgt:

CBR 1
Voor dit certificaat staat geen minimale leeftijd. De ruiter moet minimaal rijniveau F6 en Va2 hebben (niveau betekent dat het diploma niet hoeft te zijn behaald). Wel wordt geadviseerd om mee te doen aan het diplomarijden, daar dit je ervaring ten goede komt!
De ruiter dient in het bezit te zijn van het handboek: Paard&Welzijn en Haal je Ruiterbewijs met plezier. Deze zijn op de manege te koop, zie tarieven voor de prijs, na aanmelding en doorgang van examen CBR1.
Klik hier voor de leerdoelen en leerstof voor CBR1

CBR 2
Voor dit certificaat staat geen minimale leeftijd. De ruiter moet in het bezit zijn van diploma CBR1 en minimaal rijniveau F8 en Va3 hebben (niveau betekent dat het diploma niet hoeft te zijn behaald). Wel wordt geadviseerd om mee te doen aan het diplomarijden, daar dit je ervaring ten goede komt!
Klik hier voor de leerdoelen en leerstof voor CBR2

FNRS Ruiterbewijs
De ruiter moet minimaal 12 jaar zijn ten tijde van het examen. Met CBR 1 en CBR 2 op zak, mag er worden deelgenomen aan het FNRS Ruiterbewijs. Het rijden moet worden afgenomen op een buitenterrein en op de openbare weg. Het examen wordt afgenomen door een FNRS erkende examinator.
Klik hier voor de leerdoelen voor het Ruiterbewijs

De theorielessen
De theorielessen worden, onder voorbehoud, op woensdagavond van circa 18.45 tot 20.30 uur op de manege gegeven. Dit gebeurt een aantal weken voor het examen. De data waarop de theorielessen plaatsvinden, worden op deze website aangekondigd en op de manege.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven door middel van de inschrijfcoupon die hier te downloaden is en op de rode brievenbus in de kantine van de manege ligt. Wanneer je je wilt inschrijven voor CBR1, vermeld op de coupon in welke klasse je rijdt en dat je CBR1 wilt doen. Wanneer je je wilt inschrijven voor CBR2, vermeld op de coupon dat je in het bezit bent van CBR1 en dat je CBR2 wilt doen. Deponeer deze vervolgens volledig ingevuld in de rode brievenbus. Let op de uiterste inschrijfdatum. Houd er ook rekening mee dat ieder paard slechts twee keer mag lopen. Er kunnen maximaal 20 ruiters deelnemen. Bij minder dan 10 ruiters vindt het examen geen doorgang.

Tot slot
De praktijk kan tijdens de lessen worden geoefend. Geef dit uiteraard aan, zodat je instructeur kan inspelen op de lesstof. Houd voor de laatste informatie deze website en de informatieborden op de manege goed in de gaten!